Frågor och Svar

 

undefined

Vad innebär Gratis Internet?

Fram till den 31 maj 2020 öppnar vi upp så att alla hushåll i bredbandsnätet, som idag inte köper någon tjänst, får komma ut på Internet helt gratis. Ingen registrering eller aktivering behövs!

Hastigheten är 100 Mbit/s i båda riktningarna.

 

Hur kopplar jag min dator till Gratis Internet?

I din lägenhet finns ett nätverksuttag som nu är aktiverat med gratis internet. Uttaget är ofta placerat i hallen eller i vardagsrummet. Koppla in en helt vanlig nätverkskabel (RJ-45-kontakt) och anslut den andra änden till din dator eller router. Sedan är det bara att öppna din webbläsare och surfa på Internet. 

I vissa lägenheter finns en patchpanel som man först använder för att koppla in uttaget i önskat rum.

Du kan köpa en nätverkskabel hos din lokala datorförsäljare eller beställa en över internet. Tex. denna Nätverkskabel 2 m från Kjell & Company. Tänk på att köpa en tillräckligt lång kabel så den räcker från uttaget till där du vill ha din dator.

 

undefined

 

Hur kopplar jag min mobil eller surfplatta till Gratis Internet?

För att koppla din mobil till internet så använder du dig av en trådlös anslutning via WiFi. Då behöver du koppla en router med inbyggt WiFi till datauttaget i din lägenhet. En router kan du köpa antingen hos en lokal datorhandlare eller beställa via internet t.ex. den här modellen D-LINK DIR-842 Trådlös AC1200 Router från Mediamarkt.

Installera och starta routern enligt medföljande anvisningar. Sedan ansluter du din telefon eller surfplatta till det WiFi-nät som skickas ut från routern.

 

 

undefined

 

 

Varför är detta intressant för mig som redan har mobilt internet?

Du slipper kostnader för datatrafik! De flesta mobilabonnemang har idag en gräns för hur mycket datatrafik du får använda per månad. Ofta kallas det surfpott eller liknande. Om du nu använder din mobil/surfplatta mer än vanligt så kan det hända att du gör slut på din surfpott, särskilt om du strömmar media som t.ex. Youtube eller Netflix. Då tillkommer det i regel extra datatrafik-avgifter från din mobiloperatör som är relativt dyra.

Men den fasta internetanslutningen via nätverksuttaget har inga begränsningar för datatrafiken per månad. Du kan titta på film och ladda ner filer hur mycket du vill. Detta gäller även Gratis Internet som vi erbjuder nu.

undefined

 

Varför erbjuder ni detta?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu riskgrupper att stanna hemma. Samtidigt vet vi hur viktigt det är att hålla kontakten med andra människor. Därför hoppas vi att tillgången till en bra internetuppkoppling kan bidra till att göra vardagen hemma lite enklare, trevligare och mer social.

Uppkopplingen du nu får tillgång till ger dig goda förutsättningar att hålla kontakt med familj och vänner via till exempel mejl, videosamtal och sociala medier. Det är också en stabil hastighet för dig som vill prova digitala film- och musiktjänster, eller som kanske vill använda digitala tjänster för att beställa hem mat.

 

undefined

 

Ytterligare frågor?

Har du fler frågor om vilken utrustning du behöver för komma igång kan du kontakta en datorförsäljare, finns flera lokalt i kommunen. Har du frågor om hur du kommer igång kan du kontakta ViaEuropa via vårt Kontaktformulär > eller genom att ringa oss på 08 200 240.