2019-05-16

*Åtgärdat* Strömavbrott LKF, Linero, Lund

Just nu pågår ett strömavbrott på Linero i Lund. Kunder på bland annat  Vikingavägen samt Iduns Plats har avbrott på bredbandet.

2019-04-30

*Åtgärdat* Driftsavbrott LKF - Avgrävd fiber

Hej!
Just nu pågår ett driftsavbrott som verkar bero på ett fiberbrott. Vi håller på att undersöka felet med Kraftringen.

Felet beror på en avgrävd fiber stamkabel.

Fibertekniker än på väg ut för att åtgärda felet.

Enligt Kraftringen så beräknas felet bli åtgärdat kl.21:00 ikväll.

 

UPPDATERING: Fiberbrottet beräknas vara klart först 0800 imorgon bitti (1a maj)

 

*Fiberbrottet blev lagat kl. 23:34(30:e april).*

2019-04-10

GEAB uppgraderar kapaciteten


GEAB dubblerar kapaciteten och redundansen på fiberförbindelsen till Gotland.

Efter att ha utvärderat fiberavbrottet i slutet av mars, har sårbarheter identifierats. GEAB har därför upphandlat två nya redundanta fiberförbindelser från fastlandet, vilket ska minska riskerna till framtida avbrott, och ge ännu högre tillgänglighet.
Efter en veckas tester tas nu den första nya fiberförbindelsen i drift imorgon torsdag 11/4 mellan klockan 05:00-06:00. Denna skall sedan fungera parallellt med den nuvarande tills den andra nya fiberförbindelsen är redo att tas i drift om ytterligare några veckor. Inkopplingsarbetet ska enligt leverantören inte orsaka några störningar.

2019-04-08

Driftsstörning, LKF, Lund

Just nu pågår en driftsstörning som drabbar kunder på följande adresser:

Vikingavägen 11, 17 och 23.

Felet beror på en avgrävd fiberkabel.

Fibern beräknas vara lagad under dagen.

2019-03-25

*Åtgärdat* Driftstörning Gotland

Driftstörning drabbar hela nätet på Gotland.

 

Uppdatering:
Fiberbrott, Tele2s tekniker jobbar på felet. Ingen beräknad åtgärdstid ännu tyvärr

 

*Uppdatering 2:

 

Felet hoppas bli löst kring 01 i natt

 

Uppdatering 3:

 

Fibern är lagad, men tyvärr kvarstår mer arbete innan anslutningarna kommer igång igen. 

 

*Felet är nu åtgärdat och större delen av nätet är nu uppe. Det är dock en del av nätet som fortfarande är nere. Tekniker felsöker vidare.

*Allting ska nu vara klart

2017-11-03

Mer än hälften av hushållen har fiber

undefined

Nu har mer än hälften av hushållen i Sverige en fiberanslutning

Andelen som har en anslutning via kabel-TV eller ADSL minskar i snabb takt.

Nästan 100% av alla under 55 år använder internet i någon utsträckning och användandet ökar även snabbt i äldre åldersgrupper. I gruppen över 76 år så använder drygt hälften internet.

Antalet datorer i hushållen har planat ut och ligger nu i snitt på 2,1 datorer per hushåll. Andelen som har internet via mobil och surfplatta ökar och 3 av 4 har en surfplatta hemma. De flesta surfplattor ansluts till via WiFi-nätverket i hemmet och även surfplattorna använder alltså den fasta internetanslutningen för att komma ut på internet. En stor fördel med detta är att man inte begränsas av trafiktaken som finns på mobila abonnemang.

Med mobila abonnemang behövs det ofta inte särskilt lång användning av Youtube eller videoströmningstjänster innan månadstaket för datatrafik är nått och datatrafiken stryps om man inte köper till ytterligare datamängder. Med en fast anslutning kan man överföra hur mycket data man vill.

Läs mer på Svenskarna och internet 2017.

 

2017-10-13

Så kopplar du datorn till TVn

 

undefined

 

Fler och fler använder sitt bredband till att se tv-serier och filmer via streamingstjänster, exempelvis SF Anytime, Netflix eller HBO. Tjänsterna fungerar både på datorn och i mobilen eller på surfplattan. Men ibland vill man ju även kunna se allt på TVn istället, särskilt när man är flera som vill bänka sig i soffan för det senaste filmsläppet.

Nyare så kallade smarta TV-apparater har streamingtjänsterna inbyggda bland sina funktioner, och då är det bara att stega sig fram i den inbyggda appen och starta det man vill se. Men har du en äldre TV utan den här funktionen, eller helt enkelt bara föredrar smidigheten i att bläddra i urvalet på den bärbara datorn, så finns det olika sätt att visa det på TVn.

Tidningen PC för Alla har skrivit en informativ artikel som går igenom de olika anslutningsalternativen och hur de funkar.

PC för Alla: Koppla datorn till din TV »

 

2017-05-23

Välkommen till vår nya beställningsportal

 

undefined

Nu har vi lanserat vår nya sajt. Sidan har trimmats för att bli ännu snabbare och vi har försökt göra det lättare för våra besökare att hitta rätt tjänster.

Om du har någon fundering eller synpunkt på vår beställningsportal så är du välkommen att skicka ett mail till vår webbadministratör på marknad@viaeuropa.net

Gäller ditt ärende tjänster, abonnemang eller priser så vänligen kontakta den aktuella tjänsteleverantören.

2017-04-03

Skojfriskt på nätet 1:a april

Som brukligt enligt traditionen så poppade det upp aprilskämt runt om på nätet

 

Bredband2 visade upp en påhittad supertjänst med individuella personliga rådgivare för sina kunder. En bit in i presentationsvideon ser man en supporttekniker som gör gratis hembesök och hjälper till med alla möjliga orimliga saker, som att vara med på selfies i mobilen eller sitta bredvid och lära ut hur man spelar onlinespel. Nog för att det finns många som hade uppskattat en sådan tjänst!

undefined

http://www.bredband2.com/nyheter/gick-du-pa-vart-aprilskamt/

 

Bahnhof kritiserade den påhittade nystartade s.k. Bredbandsmyndigheten. Den nya myndigheten skulle ge alla svenskar gratis internet i utbyte mot att de helt gav upp upp sitt privatliv. Myndigheten skulle ha rätt att samla in och kontrollera alla personliga uppgifter och åsikter och skapa en tillrättalagd version av internet.

I verkligheten går det lyckligtvis inte till på det här viset! Men Bahnhof vill lyfta fram att det faktiskt ständigt pågår en diskussion om detta. Det finns samhällsdebattörer som vill ha en extrem kontroll över internet och med olika former av censur ta bort helt lagliga men i deras ögon "fel" åsikter.

undefined

https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2017/04/01/ny-bredbandsmyndighet-ska-overvaka-svenskarna-pa-natet

 

Ett aprilskämt av det lättare slaget presenterades av Google förra året. De lanserade sin nya låtsasprodukt som bestod av ett par Virtual Reality-glasögon i vanlig genomskinlig plast, som de kallade Actual Reality. En vanlig fönsterruta helt enkelt. Ibland är det skönt att uppleva verkligheten också utan för mycket teknik emellan!

undefined

https://www.google.com/get/cardboard/plastic/

 

 

2017-02-15

Detta googlade vi på 2016

undefined

Hos Google kan man hitta information om vilka sökningar som är populära för tillfället. De flesta sökningarna gäller dagsaktuella ämnen och sådant där man letar efter mer webmedia, exempelvis bidragen i Melodifestivalen.

Topplistan för sökord 2016 i samtliga kategorier

  1. Pokemon Go
  2. EM 2016
  3. iPhone 7
  4. Donald Trump
  5. OS 2016
  6. David Bowie
  7. Melodifestivalen 2016
  8. Lisa Ekdahl
  9. Prince
  10. Brexit

Källa: Google Trends